Αναλάβαμε την ολική ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στα βόρεια προάστια, με ζητούμενο να δημιουργήσουμε ένα απόλυτα σύγχρονο χώρο που να λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας. Ζητούμενο ήταν η διακριτική πολυτέλεια, η άνεση χώρου και η ευελιξία στις χρήσεις. Το έργο αυτό αποτέλεσε πρόκληση καθώς έπρεπε να συνδυάσουμε αντιφατικά στοιχεία με αρμονικό τρόπο. Η συμβατική κατασκευή της οικοδομής δεν μας εμπόδισε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή σύγχρονων λύσεων όπως η αντικατάσταση της κεντρικής θέρμανσης με αυτόνομη ενδοδαπέδια θέρμανση και ψύξη με αντλία θερμότητας καθως και την πλήρη αυτοματοποίηση όλων των λειτουργειών με εγκατάσταση  συστήματος ΚΝΧ. Στην κουζίνα τοποθετήθηκαν υπερσύγχρονες συσκευές Gaggenau. Οι συνεπίπεδες πόρτες και σοβατεπί δίνουν μια αίσθηση κομψής απλότητας, σε αυτό συντείνουν οι ήπιοι χρωματικά τόνοι που δημιουργούν αίσθηση ηρεμίας. Τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του διαμερίσματος αναδυκνύει ο γραμμικός φωτισμός

Προκειμένου να δώσουμε την αίσθηση της ευρυχωρίας, αποφασίσαμε να ενοποιήσουμε τον χώρο της κουζίνας με το σαλόνι, κατεδαφίζοντας τον υπάρχοντα τοίχο. Καθώς θέλαμε να υπάρχει η δυνατότητα του διαχωρισμού κατά περίπτωση, επιλέξαμε γυάλινα χωρίσματα της Rimadessio που εκτός από την πρακτικότητα που προσφέρουν,  λειτουργούν σαν ένα ακόμα αρχιτεκτονικό στοιχείο στον χώρο, τόσο στην ανοιχτή όσο και στην κλειστή θέση τους.

Η κουζίνα χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη νησίδα που λειτουργεί ως διαχωριστικό με το χώρο του σαλονιού. Φιλοξενεί το μαγείρεμα και θέσεις φαγητού ενώ ξεχωρίζει από τον εντυπωσιακό της πάγκο. Τα υπόλοιπα υλικά της κουζίνας έχουν μια διακριτική πολυτέλεια ωστε να μη βαραίνουν τον χώρο και να δίνουν την αίσθηση της ευρυχωρίας.

Σε όλους τους χώρους επικρατεί η φωτεινότητα του λευκού συνδυασμένη με ζεστά χρώματα και υφές στα υφάσματα και γήινα υλικά όπως το φυσικό ξύλο, το δέρμα, το μάρμαρο και ο βουρτσισμένος μπρούτζος.

και τώρα μια ματιά στα παρασκήνια..

  1. κατεδάφιση τοίχου καθιστικού

2. κατασκευή κουζίνας

φωτογραφίες: Κυριακή Ντοβίνου