Ναί, υπάρχει ελπίδα όταν η δημιουργική σκέψη χρησιμοποιείται για να διαμορφώσει ένα νέο τύπο σχολείου που -είμαστε σίγουροι- όλοι ονειρευτήκαμε σαν παιδιά! Στη Σουηδία δίνουν το παράδειγμα κι ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι.. Βέβαια τέτοιου είδους αντιλήψεις πόσο μακριά είναι από το εκπαιδευτικό σύστημα σε εμάς στην Ελλάδα! Όμως πρέπει να ονειρευόμαστε και ποιός ξέρει… ίσως και να μην είναι τόσο μακριά η μέρα που θα δημιουργούμε εμείς τις ανατροπές. Άλλωστε οι βάσεις της παιδεία ξεκίνησαν από εδώ.

Το σχολείο που βλέπετε είναι δημιούργημα του αρχιτεκτονικού γραφείου Rosan Bosch για το Swedish Free School Organization, Vittra, ο οποίος λειτουργεί 30 σχολεία σε όλη τη Σουηδία και ο στόχος τους είναι η μάθηση να λαμβάνει χώρα σε ολόκληρό το χώρο του σχολείου, έτσι κατήργησαν τις τάξεις! Το συγκεκριμένο σχολείο είναι το τελευταίο που τέθηκε σε λειτουργία τον Αύγουστο του 2012 και ονομάζεται Telefonplan.

 

Στο Vittra Telefonplan πιστεύουν πως καταργόντας τις συμβατικές τάξεις τα παιδιά μπορούν να μάθουν να ζουν και να μορφώνονται ορμώμενα από τη φυσική περιέργεια του ανθρώπου, αναπτύσοντας παράλληλα την αυτοπεποιθησή τους και κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά. Σύμφωνα με τη διυθύντρια του σχολείου Jannie Jeppesen, ο σχεδιασμός αυτός επιτρέπει στην περιέργεια και τη δημιουργικότητα να ανθίσουν στα παιδιά. Φυσικά έχουν καταργήσει και τους βαθμούς!

Το «χωριό» είναι ένα μικρό σπίτι που χρησιμιποιήται για ομαδικά εργασία. Η επίπλωση σε οργανικές φόρμες επιτρέπει στα παιδιά να αλληλεπιδρούν. Ο κάθε μαθητης λαμβάνει και έναν υπολοιστή από το σχολείο, καθώς θεωρείται βασικό εργαλείο μαθησης.

Στο Vittra Telefonplan, οι μαθητές διαλέγουν αν θα δουλέψουν μεμονωμένα ή σε ομάδες και δεν χωρίζονται για αυτό ηλικιακά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το καταπληκτικό σχολείο, μπορείτε να επισκευθείτε τις σελίδες: www.odditycentral.com, www.theinsider.gr, www.archdaily.com