Με το σχεδιασμό χώρων ψυχαγωγίας, εμπορικών καταστήματων, υπηρεσιών και οργανισμών οι σχεδιαστές και οι αρχιτέκτονες επηρεάζουν βάσει ψυχολογικών και φυσικών παραμέτρων την ποιότητα ζωής μας. Αυτή η ιδέα στάθηκε η αφορμή για την διοργάνωση της ημερίδας ΕΣΩ για δεύτερη συνεχή χρονιά που κάλεσε ταλαντούχους Έλληνες δημιουργούς στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για μία συζήτηση γύρω από το interior design, την αστική ζωή και τις συνακόλουθες επενδύσεις.Τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί μέρες πριν. Προσκεκλημένοι ήταν κορυφαίοι έλληνες αρχιτέκτονες και σχεδιαστές που καλούνται να απαντήσουν το ερώτημα:

Πως επηρεάζει η αρχιτεκτονική τις συμπεριφορές μας και πως σκέφτονται οι σχεδιαστές;
Ο Ανδρέας Κούρκουλας και η Μαρία Κοκκίνου (KOKKINOU-KOURKOULAS ARCHITECTS) μας μίλησαν για έργα μεγάλης κλίμακας, μουσεία και κτίρια γραφείων ενώ ο Δημήτρης Τσίγκος (TDC ARCHITECTS), έργα μικρής κλίμακας και παραμετρικό σχεδιασμό.

Ο Αλέξανδρος Βαίτσος (DECA ARCHITECTS) αναφέρθηκε στις κατοικίες, ενώ στις εμπορικές δραστηριότητες ο Μιχάλης Μαυρολέων (A&M ARCHITECTS)

και τέλος ο Nικόλας Τραβασάρος (DIVERCITY ARCHITECTS)στα σύγχρονα αεροδρόμια και βέβαια στα ξενοδοχεία.

Για την επικοινωνία μίλησαν ο Μιχάλης Γεωργίου και ο Αλέξανδρος Γαβριλάκης από το δημιουργικό γραφείο G.
Επίτιμος προσκεκλημένος ήταν ο Senior Designer των HENNING LARSEN ARCHITECTS, Κώστας Πουλόπουλος ο οποίος μίλησε για τους Τρίτους Χώρους. Πιο αναλυτικά, στηριζόμενος στην θεωρεία του αστικού κοινωνιολόγου Ray Oldenburg, αναφέρθηκε σε κάθε διαδραστικό περιβάλλον που δεν είναι η κατοικία (πρώτος χώρος) ή το γραφείο ( δεύτερος χώρος). Σκοπός του είναι να αναδείξει τον κοινωνικό ρόλο του αρχιτέκτονα στην παρακίνηση συμπεριφορών – όπως η πρωτότυπη σκέψη – και στις κοινωνικές προεκτάσεις τους.
Η ημερίδα διοργανώθηκε με την υποστήριξη και την ακαδημαϊκή συνεργασία της Σχολής Βακαλο Art & Design, την αποκλειστική χορηγία της εταιρίας SIAS και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Σταύρου Παπαγιάννη με το γραφείο Stage Design Office.